Nadat je deze introductie hebt gelezen zul je alle belangrijke punten achter de blockchain technologie kennen en begrijp je goed wat cryptocurrencie inhoudt, je zult meer kennis hierover hebben dan de andere die dit niet hebben gelezen.
De financiele crisis, de meeste herinneren het nog – in 2008 ging een van de meest belangrijke banken failliet, de Amerikaanse Lehman Brothers bank ging failliet en dat heeft grote economische volgen gehad. Bedrijven en overheden namen grote risico’s op de financiele markten en liepen enorme risico’s om hun eigendommen te verliezen. Kort na deze crisis heeft een nog onbekend persoon een document naar buiten gebracht, “A peer-to-peer Electronic cash System, The bitcoin”. Deze persoon heeft zijn uitvinding, de bitcoin in dit document uitgelegd, het zou een decentraal digitaal netwerk zijn dat betalingen tussen 2 partijen mogelijk zou maken zonder dat daar de tussenkomst van een derde partij als een bank of overheid bij kan.
De bedoeling voor de bedenker achter de Bitcoin was dus eigelijk niet bedoeld als digitale valuta, het zou een goed ontwikkelde systeem moeten worden waarbij het mogelijk zou zijn tussen twee partijen gelden over te kunnen maken zonder dat daar een financiele instelling tussen zou zitten. We proberen via deze pagina een uitgebreide uitleg te geven over hoe deze decentraal systeem voor geld (cryptogeld of cryptocurrency) in elkaar zit en werkt.
Hoe werkt cryptocurrency?
Als we een digitaal systeem gebruiken om geldbedragen over te maken, hebben we minimaal de onderstaande punten nodig.
– Een rekening
– Saldo of balans
– Transacties
Met deze gegevens kunnen we een betaalsysteem opzetten. Het belangrijkste voor deze betaalsysteem, is dat in ieder geval de actuele saldo op de rekening goed bijgehouden moet worden, zodat het geld maar niet meerdere keer overgemaakt kan worden.
Populaire digitale betaalsystemen, zoals internetbankieren van de ING, ABN Amro, Rabobank of bedrijven als Skrill en Paypal zijn verplicht om gebruik te maken van een centrale autoriteit die dit moet bijhouden. Er is dus altijd een gecentraliseerde bank of server die dit bijhoudt, via deze weg ben je dus afhankelijk van een derde partij zoals een overheid instantie of een financiële bank.
In de wereld van de Blockchain (cryptocurrency), wordt er geen gebruik gemaakt van een centrale autoriteit of een derde partij. Dat houdt in dat het netwerk zelfstandig alle transacties op deze wijze bijhoudt en dat alle transacties geverifieerd worden om te kunnen controleren of het wel een geldige transactie betreft en of er genoeg saldo op de account staat om de transactie uit te voeren.
Wanneer alle onderdelen over dezelfde data en informatie beschikken is dit mogelijk. Normaal is dat vrij eenvoudig omdat alle informatie via een centrale autoriteit (derde partij bijvoorbeeld een bank of overheid) dit kunnen verifieren, maar in de wereld van cryptocurrency is dit niet zo.
De meeste personen vonden het te ingewikkeld en geloofden niet dat het mogelijk was om deze digitale betaalsysteem (de Blockchain) te ontwikkelen. Alle informatie op de Blockchain beschikken over overeenkomende informatie, deze hoeven dan ook niet geverifieerd worden door een centrale autoriteit.
Hoe gebruik je cryptocurrency als Ethereum in de praktijk?
Net als dat je geld hebt staan op je bankrekening, draait het uiteindelijk om een cijfer dat in de database staat en een financiele waarde zou moeten vertegenwoordigen. Het is logisch dat je deze gelden wilt spenderen als je dat wilt. Cryptocurrencies kunnen net als alle andere financiele valuta als EUR of USD (amerikaanse dollar) worden uitgegeven. Alle transacties binnen de blockchain worden in een openbare database opgeslagen dat door niemand aan te passen is, dit geeft voor veel mensen een vertrouwd gevoel omdat het transparant is.
Kenmerken van digitaal geld
Iedereen kan er gebruik van maken! Zonder dat er derde partijen hierbij betrokken zijn, je kunt je eigen geld beheren d.m.v een digitale wallet (portomonnee) en hier makkelijk betalingen mee doen. Je loopt geen risico door banken die failliet kunnen gaan en er zijn voor transacties geen pinautomaten nodig, geen hoge transactiekosten en de transactie is meestal zonder een wachttijd direct gestort.
Betalingen kunnen niet worden teruggedraaid. Door niemand! Nadat je valuta overgemaakt hebt kan niemand hier verandering in brengen.
Je rekeningnummer en de transacties die je doet zijn niet verbonden met je echte identiteit in de echte wereld, je veiligheid is gegarandeerd door speciale onkraakbare versleuteling en privacy.
Makkelijk en snel internationaal betalingen doen, de transacties die je doet zijn niet afhankelijk van je werkelijke locatie en kunnen binnen een paar minuten tijd al worden ontvangen.
Ethereum en cryptocurrrency blockchain brengt verandering in geld
Blockchain, wat het is? We hebben dit zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen en hierboven ook een video over geplaatst. In deze video legt Don Tapscott op een leuke wijze uit wat de blockchain nou eigelijk is en hoe de techniek hierachter geld en andere zaken onwijs kan veranderen. De video duurt ruim 20 minuten, wij raden je aan deze video toch absoluut te bekijken!
Cryptocurrency kopen, hoe begin je ermee?
Via deze website proberen we je de weg naar het begrijpen en handelen in cryptocurrency zo makkelijk mogelijk te maken.
De meeste mensen willen profiteren van de groei die de koersen maken, dit doe je als volgt: je koopt wanneer de koers laag is en probeert deze op een zo hoog mogelijke koers weer te verkopen.
Stap 1: Kies een cryptovaluta uit!
Bekijk en kies een of meerdere cryptocurrencies waarin je wilt handelen, je kunt via handige websites de actuele koersen bekijken.
- Litecoin
- Dash
- Monero
- Ripple
… natuurlijk de Ethereum koers
Stap 2: Kies een broker:
Je wilt investeren, dat is slim – zeker als we kijken naar de groei die de cryptomarkt heeft gemaakt de afgelopen maanden. Nu nog even onderzoeken bij welke Broker je dit wilt doen, op deze handige pagina hebben we alle cryptocurrency brokers op een rijtje gezet.